Meet je leefomgeving is in 2019 gestart. Een gloednieuw project, waarbij de vakgroep informatica van het Ichthus College Veenendaal op de proppen komt met een voorstel om 60 sensorkastjes te bouwen. Met een bijdrage van de Gemeente Veenendaal, ICT Foodvalley en de andere Veense VO scholen gaat dit van start.
Helaas is vanwege het uitvallen van de kartrekker in 2020 met daarbij een volledige wissel in de informaticavakgroep, en daarbovenop corona, het project tijdelijk knarsend tot stilstand gekomen. Eind 2021 is het echter weer opgepakt en worden er flinke stappen gezet.
Doel van het project: leerlingen bewust maken van de kwaliteit van hun leefomgeving - met als spits de luchtkwaliteit. De afgelopen jaren zijn met name CO2 en fijnstof dagelijks onderwerp van gesprek in vele kringen. Zodoende bouwen we twee klassensets met daarin allerhande sensoren, een grote accu en een zonnepaneeltje. Deze zullen rouleren langs het Ichthus College, het Christelijk Lyceum, het Rembrandt College en Het Perron.
Leerlingen zullen dan uiteindelijk bijvoorbeeld gedurende twee weken een kastje naar huis mee kunnen nemen, om deze in de tuin op te hangen. Door middel van LoRa (een variant op WiFi en 4G - zie Technische informatie voor meer uitleg), worden de gemeten sensorwaarden verzonden naar een van de antenne bovenop de scholen. Op dit moment is alleen die van het Ichthus actief - de andere zullen nog volgen. Vervolgens kunnen op een online dashboard alle waarden worden uitgelezen, en vormen deze een aangrijpingspunt voor allerhanden vakken om ermee aan de slag te gaan. Denk aan natuurkunde: wat is fijnstof en hoe kunnen we dat meten? Of wiskunde: als 30 kastjes redelijk bij elkaar in de buurt hangen en toch verschillende waarden meten, wat kunnen we zeggen over de onzekerheid? Of aardrijkskunde: zien we trendlijnen in CO2-toename of temperatuur?
Alles bij elkaar genomen is het een project dat vele kansen biedt om leerlingen hands-on te laten worden met hun eigen leefomgeving, waarbij meten en leren wordt gekoppeld aan leven.